Sıcak havaların artmasıyla evleri pire bastı

SAKARYA (PHA) - Hasan Güler (SAKARYA) - Sıcak havalardaki ani artışla birlikte, evlerde pirelerin yaygınlaştığı belirtildi.

SAĞLIK - 07-05-2024 21:29 81 kez okundu.

Sıcak havaların artmasıyla evleri pire bastı

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, bu dönemde evcil hayvan sahiplerini uyararak, pirelerin hayvanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğini ve ev ortamlarını yaşanmaz hale getirebileceğini dile getirdi.

Özellikle sıcak ortamların pire oluşumunu artırdığını belirten Yıldız, evcil hayvan besleyenlerin evlerindeki pire sorunlarının hava sıcaklığıyla doğru orantılı olarak arttığını ifade etti. Evdeki pire sorununun genellikle hayvanların yaşadığı alanlarda ortaya çıktığını ancak insanlara da geçebileceğini vurguladı.

Pirelerin hızla çoğalması durumunda hızlı bir şekilde çözülmesi gerektiğini belirten Yıldız, bahçeli evlerin ve depo gibi alanların da pirelerden etkilenebileceğine dikkat çekti. Evde pire sorunuyla başa çıkmak için alınacak basit önlemlerin olduğunu ifade eden Yıldız, evcil hayvan sahiplerini temizlik konusunda dikkatli olmaya çağırdı.

Yıldız, pirelerin belirtilerini ve evcil hayvanlarda nasıl kontrol edilebileceğini de açıkladı. Pirelerin ayak bileklerini ısırdığında belirtilerin daha belirgin hale geldiğini ancak evin her yerinde pire belirtilerinin fark edilemeyebileceğini söyledi.

Son olarak, evcil hayvanların yanı sıra halılar, mobilyalar ve bahçe gibi yerlerin de pirelerin saklanabileceği yerler olduğunu belirten Yıldız, evde pire varsa yapılması gereken ilk şeyin temizlik olduğunu ve evcil hayvanların da gerekli önlemlerin alınması için veterinere başvurması gerektiğini vurguladı.

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, havaların ısınmasıyla birlikte, bit pire ve diğer haşerelerde kontrolsüz bir sayısal artış görüldüğünü belirttiği açıklaması şu şekilde:

“Hayvan sahiplerini ve beslemiş oldukları kedi köpek tavuk v.b. evcil hayvanların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedirler. Ayrıca ev ortamını yaşanmaz hale sokmaları kaçınılmaz olmaktadır.

Sıcak ortamlar pire oluşmasında en büyük etkenlerden biridir. Özellikle evcil hayvan besleyenlerin evinde çıkan pireler, havaların ısınmasıyla artar. Evde pire problemi genellikle hayvanların yaşadığı evlerde sorun olsa da hayvanların teması sonucu insanlara da geçebilir. Çok hızlı bir şekilde çoğalan pire sorunu yine çok hızlı bir şekilde çözülmelidir. Bahçeli evi olanların veya depo, bodrum gibi alanlara sahip olanların da şikâyet ettiği evde pire sorunu alınacak basit önlemlerle ortadan kaldırılabilir.

Veteriner hekiminizin yakın zamanda köpeğinizde veya kedinizde tespit ettiği pireler, pire sorununun buzdağının yalnızca görünen kısmı olabilir. Evinizde aynı zamanda pire istilasının yayılma alanı olabilir.

Pireler ayak bileklerinizi ısırdığında pire sorunu daha belirgin olarak algılarsınız. Ancak evin her bölgesinde pire belirtileri daha az belirgin olabilir, özellikle de istila hala erken aşamadaysa, pireleri tespit etmek zor olabilir.

Bahçede ya da evde beslediğiniz köpeğiniz pire bulaştığını nasıl emin olursunuz?

Köpeğinizdeki pirelerin bulunabileceği bölgelerin köpeğin arkasının alt kısmıdır. Ayrıca köpeğin, göğüs, karnını ve bacaklarını da kontrol edebilirsiniz. Kedilerin aksine, köpeğin boynunun ve başının sinir bozucu haşerelerden etkilenme olasılığı daha azdır.

Can dostunuzdan sonra aranacak diğer yerler nereleridir?

Pirelerin saklanabileceği tek yer evcil hayvanınız değildir. Ayrıca bu parazitlerin istila edebileceği aşağıdaki yerleri de kontrol etmeliyiz. Halılar ve kilimler, döşemeli mobilya, evcil hayvanın yatağı bahçe (ağaç kabukları, çalılar ve ağaç yaprakları)

Yukarıda belirtilen yerlerin geneli, yaşam döngüleri için mükemmel koşullar sağladıkları için pire istilasına uğrama olasılıkları yüksektir. Evde pire varsa ilk olarak yapılması gereken şey her yeri dip köşe iyi çeken bir süpürgeyle süpürmek olmalıdır. Süpürge işlemi bittikten sonra süpürgenin mutlaka temizlenmesi gerekir. Toz haznesinden çıkan pisliği torbaya boşaltmak gerekir. Torba ise evdeki çöp kovasına değil dışarıdaki çöpe atılmalıdır.

Evcil hayvanı olanlar eğer bir köpek ise bunu ılık su ile pire şampuanıyla yıkaması gerekir. Eğer kedi de pire sorunu varsa veterinere danışarak pire olup olmadığını kontrol ettirilmeli, gerekli önlemlerin alınmasını sağlanmalıdır”

Kaynak : PHA

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Adıyaman Üniversitesi'nde ‘Uluslararası Hemşirelik Haftası’ programı düzenlendi

Adıyaman Üniversitesi'nde ‘Uluslararası Hemşirelik Haftası’ programı düzenlendi

18-05-2024 - SAĞLIK

Kahta Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi hizmete açıldı  - Videolu Haber

Kahta Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi hizmete açıldı - Videolu Haber

17-05-2024 - SAĞLIK