SAĞLIK
Giriş Tarihi : 04-09-2024 14:59   Güncelleme : 04-09-2024 14:59

Hipertiroidide cerrahi tedavi: SANKO Üniversitesi'nden uyarılar

GAZİANTEP (PHA) - Rojin SÜNGÜ- SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Göktürk Maralcan, hipertiroidinin tedavi edilmemesi durumunda ilerleyici rahatsızlıklara ve kardiyak hasara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Hipertiroidide cerrahi tedavi: SANKO Üniversitesi'nden uyarılar

Prof. Dr. Maralcan, hipertiroidinin, kanda tiroit hormonlarının yüksek olması nedeniyle ortaya çıkan bir klinik durum olduğunu belirtti ve tedavi edilmemesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

“Hipertiroidinin Belirtileri ve Bulguları”

Hipertiroidinin çeşitli belirtileri bulunur. Bu belirtiler arasında çarpıntı, artmış terleme, sinirlilik, saç dökülmesi, titreme, kilo kaybı, sıcağa tahammülsüzlük, kas zayıflığı, yorgunluk, artmış bağırsak hareketliliği, sık idrara çıkma, menstrual düzensizlikler ve gebelikte zorluklar yer alır. Prof. Dr. Maralcan, hastaların ve hekimlerin tespit edebileceği bulguları ise şu şekilde sıraladı:

Guatr (tiroit bezinde büyüme), Taşikardi (hızlı kalp atışı), Atriyal fibrilasyon (kalp ritim bozukluğu), Sıcak ve nemli cilt, Tiroit üzerinde üfürüm ve uğultu sesi, Kardiyak üfürüm, Jinekomasti (erkeklerde aşırı meme gelişimi), Sabit bakış, Gözlerin aşağı bakışını üst göz kapağının takip edememesi, ve Egzoftalmus (gözlerin ileriye doğru çıkması) bulgularındandır.

“Hipertiroidinin Nedenleri”

Hipertiroidiye neden olan hastalıklar genel olarak iki gruba ayrılabilir:

Birinci grupta : Tiroit Bezinden kaynaklanan nedenler (Graves Hastalığı, Toksik adenoma, Toksik multinodüler guatr) yer alırken ikinci gurupta ise Tiroit Bezi dışındaki nedenler (Amiodarone isimli ilacın kullanımı sonucu meydana gelen hipertiroidi, Gebelik, TSH (tiroit uyarıcı hormon) sekrete eden hipofiz tümörleri, Human chorionic gonadotropin (HCG) sekrete eden tümörler, Jod-Basedow etkisi (suni olarak başlatılmış, uyarılarak meydana gelen hipertiroidizm)) yer alıyor.

“Tedavi Yöntemleri”

Prof. Dr. Maralcan, hipertiroidinin tedavisinin antitiroit ilaçlar, radyoaktif iyot ve cerrahi yöntemlerle gerçekleştirildiğini ifade etti. Tedavi edilmediğinde, hipertiroidinin vücutta ilerleyici veya yoğun yıkıcı rahatsızlıklara ve kardiyak hasara neden olabileceğini vurguladı.

“Hipertiroidi Cerrahisi”

Hipertiroidi cerrahisi, Graves Hastalığı, toksik adenoma, toksik multinodüler guatr ve toksik nodüler hastalıklarda malignite (kanser) şüphesi durumunda uygulanır. Prof. Dr. Maralcan, hipertiroidi cerrahisinin genellikle başarılı olduğunu ve hastaların kısa sürede iyileşebildiklerini belirtti. Özellikle ileri derecede egzoftalmus (gözlerin ileriye doğru çıkması) durumu varsa cerrahi tedavinin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ameliyat sonrası bazı hastalarda göz bulgularının gerileyebileceğini de ekledi. Hipertiroidiye neden olan nodüler guatr hastalarında tiroit kanseri görülme oranının ise %2-4 civarında olduğu bilgisini verdi.

Bu bilgiler ışığında, hipertiroidi tedavisi için zamanında müdahale edilmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin seçilmesi büyük önem taşıyor.

Kaynak : PHA

EditörEditör