EKONOMİ
Giriş Tarihi : 13-08-2024 16:04   Güncelleme : 13-08-2024 16:04

Haliliye Belediyesi ile Şanlıurfa’nın kültürü yaşatılıyor

ŞANLIURFA (PHA) - Haliliye Belediyesi’nin culha dokumacılığını yaşatmak ve tanıtmak amacıyla şehre kazandırdığı Culha Atölyesi, yeni ustalar yetiştiriyor. Kadınlara yeni iş kolu olan culha dokumacılığı ile el emeklerini esere dönüştürülüyor.

Haliliye Belediyesi ile Şanlıurfa’nın kültürü yaşatılıyor

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Yerel Dokumaların Ekonomik Değere Dönüştürülmesi Programı kapsamında desteklenen “Dünden Bugüne Culha Dokumacılığı Projesi” ile Haliliye Belediyesi tarafından 2021 yılında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınan culhacılık mesleği, ayakta tutuluyor. Şanlıurfa’nın unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarını bünyesindeki Geleneksel El Sanatları Merkezinde (GESEM) yaşatan Haliliye Belediyesi, Culha Atölyesi ile yeni ustalar yetiştiriyor. Devteyşti Mahallesinde bulunan Culha Atölyesinde 10 adet dokuma tezgahı ile kursiyerler, dokuma ve nakış işlemleriyle el emeklerini esere dönüştürüyor. Kadınlara yeni iş kolu olan culha dokumacılığı kursiyerler tarafından yoğun ilgi görürken, culha kumaşının ise yapılan yatırımlar ile daha geniş kitlelere tanıtılması hedefleniyor.
Culha Atölyesi ile kadınların hem kendilerini geliştirip, hem de yeni meslek öğrendiğini ifade eden Usta Öğretici Merve Karadaş, culhacılık mesleğinin yaşatılması için yeni öğrencilerin yetiştirildiğini kaydetti. Usta öğretici Karadaş, sunulan imkanlardan ötürü Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’a teşekkür ederek, “Unutulmaya yüz tutmuş bir meslek. Urfa’da çoğu insanın bilmediği, çok eskilerden gelen bir meslek. Urfa’da sadece bir ustamız var, ondan öğrendik ve şimdi başkalarına öğretmeye çalışıyoruz. Haliliye Belediyesi burada 10 tezgahlık yeni bir atölye daha kurdu. Şimdi burada yeni kursiyerlere öğretmeye çalışıyoruz ki bu meslek unutulmasın, kadınlar daha fazla destek alsın, bu işi yürütsünler” diye konuştu.
Kusiyer Emine Kılıç ise unutulmaya yüz tutmuş baba mesleğini yaşatmak için eğitim aldığını ve dokuma yaptığını dile getirerek, “Biz burada culha öğreniyoruz, dokuma yapıyoruz. Öğrenmek isteyen olursa onlara da öğretiyoruz. Bu bizim baba mesleğimiz, dedemden babama, babamdan da bizlere geçti. Biz elimizden geldiğince devam ettirmek istiyoruz” dedi.
Öte yandan, Haliliye Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise Culha Atölyesine kayıtların devam ettiği ve bilgi almak isteyen vatandaşların 444 22 63 numaralı İletişim Merkezi aracılığıyla irtibat kurabileceği kaydedildi.

 

Kaynak : PHA

EditörEditör